"Aranybika" torta
sponsored links
Úgy kezdõdött, hogy nyertem két szép könyvet Zsuzsa blogszületésnapja alkalmából. Ismerve az érdeklõdésemet, beletett a csomagba egy kis füzetecskét mely 1977-ben került kiadásra és a debreceni cukrászat elmúlt 160 évének legjobb receptjeit tartalmazza. Aranyos volt, kicsit félve küldte el nekem, úgy gondolta nincs túl jó állapotban. A megsárgult lapok, és kicsit viseletes papírszélek engem azonban arra csábítottak, hogy ezt olvassam el elõször. Szerelem volt elsõ lapozásra. A korabeli receptek mellett, akkori "új" recepteket is tartalmaz, többek között a híres debreceni Aranybika Szálló cukrászmesterének specialitását, az Aranybika tortát.
A mester kicsit trükközött a torta leírásakor, egyáltalán nem adta meg sem a tészta, sem a krém hozzávalóit. Ilyen apróságok engem azonban egyáltalán nem szoktak kétségbe ejteni. Elkészítettem a saját "idézõjeles" verziómat.
Hozzávalók:
Piskótához (26-cm):
- 10 dkg finomliszt
- 8 dkg étkezési keményítõ
- 2 dkg holland kakaópor
- 1/2 csomag sütõpor
- 1 csipet só
- 4 evõkanál hideg víz
- 6 tojás
- 18 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Krémhez:
- 50 dkg gesztenyepüré ...